Új csillogó bevonat technológia a piacon: ismerd meg a grafén bevonatot!

Egyre több eljárás áll a rendelkezésünkre az autónk külsejének a gondozására. Választhatunk a különféle waxok és bevonatok közül is, ám nem mehetünk el a legújabb versenyző mellett a piacon: bemutatjuk a grafén bevonatot, ami tulajdonságaiban nagyon hasonlít a kerámia bevonatra, ám pár szempontból többet is tud nála. Nézzük is miben!

Először is: mi az a kerámia bevonat?

Aki szeret nagy gondot fordítani az autója kinézetére, az már minden bizonnyal hallott a kerámia bevonatokról. Arról az eljárásról beszélünk, ami gyönyörű fényt ad az autónak, megóvja a színét az UV sugarak okozta elszíneződéstől és lepergeti a vizet. Az elmúlt 5-6 évben a kerámiabevonatok a csak profi kezek által felvihető bevonatokból olyan termékekké fejlődtek, amit akár saját magad is el tudsz vinni. Természetesen a minőség itt eltérő lehet, viszont tény, hogy a kerámia bevonatok rengeteget fejlődtek az elmúlt évek alatt. Sajnos rengeteg a silány minőségű, hobbi szer is, amit néhányan “kerámia” bevonatként szolgáltatnak.

Na de mi az a grafén bevonat?

grafén a szén egy nanoszerkezetű allotrop módosulata, egy egyetlen atom vastagságú grafitréteg, melyet méhsejtrácsos elrendezésben álló szénatomok alkotnak.

A legjobban úgy lehet kifejezni a grafénbevonatok jelentőségét az autóiparban, hogy a festékvédelem „következő generációja”. A grafén egy szénatomokból álló anyag, amely nagyon vékony, de hihetetlenül kemény – keménysége vetekszik a gyémántéval.

A legtöbb grafénbevonat egy fajta kerámiabevonat, amelyet grafénnel töltenek be a teljesítmény javítása érdekében. Tehát a grafén és a kerámia bevonatok sok esetben nem teljesen különálló bevonatfajták. Mivel a grafén a festékvédelem viszonylag új formáját tartalmazza, ezért sokkal kevesebb autókozmetika kínálja őket, ám ennek ellenére egyre népszerűbbek már itthon is. A kerámiabevonatokhoz hasonlóan a fő előnye a tartósság, a fokozott védelem és a hidrofóbitás.

Mi a különbség a két bevonat között?

Először is nézzük, mik a közös tulajdonságok:

  • mindkét bevonat lélegzetelállítóan gyönyörű, mély tónusú fényt fog adni az autódnak: ezen szerintem nincs mit magyarázni. Szép lesz tőle a kocsid, és kész.
  • mindkét bevonat megvédi az autód színét az elszíneződéstől: a kerámia és a grafén bevonat egyaránt UV álló anyag, ezáltal megvédik a kocsid színét, hogy hosszú évekig telt árnyalatban pompázhasson
  • mindkét bevonat vízlepergető: búcsút inthetsz az irritáló vízcsepp nyomoknak az autódon, hiszen mindkét anyag lepergeti a vizet az autó felszínéről (bár az, hogy ez a hatás milyen erősen van jelen, az nagyban függ a felviteltől és a minőségtől is)
  • mindkét bevonat hosszú-hosszú évekig szolgálja az autódat, ergo nem kell havonta időt áldoznod arra, hogy újra felvitesd őket, mint mondjuk a különböző waxok esetében.

És akkor nézzük a lényeges különbségeket:

  • árban általában a grafén bevonatok sokkal húzósabbak: mivel egy viszonylag új technológiáról beszélünk, ezért viszonylag drágább árak állhatnak a rendelkezésedre. Emellett nem is tudsz válogatni a különböző árú termékek között, hiszen a megoldás újdonsága miatt kevés opció áll a rendelkezésedre – főleg Magyarországon. Alábbi szolgáltatásunk ezen segít: www.grafenvedelem.hu
  • a kerámia bevonat általában kevesebb ideig bírja a strapát: egy átlagos kerámia bevonat 2-3 évig bírja állandó gondozás nélkül, míg általában a grafén bevonat 5+ évig
  • a grafén bevonat megvédheti a “nagyobb” sérülésekkel szemben az autódat, hiszen keményebb anyag, mint a kerámia bevonat. De ez sem “páncél”.
  • Összeségében a grafén bevonat egy sokkal modernebb, innovatívabb és tartósabb-erősebb bevonat, mint a kerámia!

Összességében az, hogy melyik bevonat jobb a másiknál, az még vitatott. Így az, hogy melyiket válaszd az autódra, az teljesmértékben a saját igényeidtől függ. Amennyiben hajlandó vagy egy kicsit többet áldozni a hosszabb élettartamért és a tartósabb-keményebb anyagért, akkor a grafén bevonat lesz az ideális választás. Viszont, ha az ár is fontos szempont, akkor a kerámia bevonatot fogod választani. Olvasd el előző blogunk is: Tévhitek a Kerámia bevonatról

Minden jog foglalt! Másolása, közzététele TILOS!
Jogtulajdonos: CCA-Cleancar Autóápolás Kft.

K

C

Bejegyzés megosztása

További bejegyzéseink

Podcast 1.rész
CCA-BLOG

Podcast videó 1. rész – Rólunk

Mit kell tudni rólunk, a CCA-Cleancar Autóápolásról, a szakmáról és a lehetőségről, mint franchise vállalkozó! Csatlakozz Te is franchise hálózatunkhoz, a további részekben újabb információk!