A víztakarékosság fontossága

Ezért olyan fontos takarékoskodni a vízzel

A víz a legfontosabb nyersanyag a világon, hiszen nélküle nincsen élet a bolygón. Viszont a Föld tiszta víz készletei évről évre csökkennek, ezáltal a víz nemsokára ritka kincsünkké válhat a Földön. Ám pontosan mi is az oka a tiszta víz fogyásának, és miért olyan felbecsülhetetlen a víz értéke? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni.

A globális felmelegedés egyre hevesebben kopogtat az ajtónkon

Bizonyára ahogy azt már te is tudod, a nyakunkon van a globális felmelegedés. A jelenség egyre nagyobb károkat okoz az élővilágban, és a lakott területeken is. Ám egy olyan dologra is hatással van, ami is alapvető szükséglet az életünkben: a vízre. Ugyanis a megemelkedett hőmérséklettől sokkal nagyobb mennyiségű iható ivóvíz párolog a levegőbe.

Felmerülhet jogosan a kérdés, hogy „Ez miért baj? Hiszen az elpárolgott víz eső formájában visszahull a földre, nem?”. És a válasz az, hogy ez így igaz, viszont az esőzések kiszámíthatatlansága miatt erre nem lehet támaszkodni. Elég egy hirtelen elhúzódó szárazabb nyár és a Föld iható víztartalékainak egy része elpárolog úgy, hogy az hosszú időkig nem is hull vissza a földre.

Egyre többen vagyunk ezen a bolygón

A Worldometers[1] felmérései szerint a Föld népessége évente körülbelül 80 millió emberrel gyarapszik. Ugyan a születési ráta növekedése minden évben csökken, ugyanakkor ez a szám még mindig óriási. Az emberiség számának a növekedésével a lakosság életminőségének a fenntartásához szükséges vízszükséglet is növekszik, ami szintén hatással van a Föld víztartalékaira.

Nem is beszélve arról, hogy a növekvő populáció növekvő környezet szennyezést is hordoz magában, ami a vizekre is kiterjed.

A víz elengedhetetlen része az életünknek

Annak ellenére, hogy csökkennek a Föld víztartalékai, az emberiségnek nagyon fontos vigyáznia a vízre, mivel elengedhetetlen eleme az emberi életnek. Egyrészt azért, mert a vízfogyasztás alapvető szükséglet: lehet, hogy étel nélkül hónapokig is kibírja az emberi szervezet, de víz nélkül maximum csak 3 napig. Nem is beszélve arról, hogy a tiszta vízben található ásványi anyagok nagyon fontos részét képezik egészségünk megőrzésének. Például ezek az anyagok segítenek a szervezetünknek a nyáltermelés folyamatában vagy az immunrendszer erősítésében is.

Nem is beszélve arról, hogy nemhogy az ember nem tud víz nélkül életben maradni, de lényegében egy élőlény sem. A legtöbb állatnak és növénynek szüksége van vízhez ahhoz, hogy élni tudjon, ezért a víz folyamatos fogyása az egész élővilágra veszéllyel van.

Ez önmagában is súlyos probléma, viszont amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy mivel az ember az élővilágból nyeri a táplálékot, ezért étel sem termelődik víz nélkül. Tehát beláthatjuk, hogy szó szerint mindent befolyásol a Föld folyamatosan csökkenő víz készlete, ezért nagyon fontos vigyáznunk rá. Ezt úgy is megtehetjük, hogy a hétköznapokban ügyelünk arra, hogy ne pazaroljunk annyi vizet.

Pár tipp a víztakarékos életmódhoz:

  • Kádas fürdés helyett többször válaszd a zuhanyzást!
  • Mindig ügyelj arra, hogy zárd el a csapot!
  • A vécét csak rendeltetés szerűen használd, ne kukának! (gondolunk itt arra, hogy például ne húzd le a vécén a cigaretta csikket)
  • Amennyiben van mosogató vagy mosógéped, törekedj arra, hogy egy rend mosással annyi szennyest vagy mosatlant rakj a gépekbe, amennyit csak lehet.
  • Miközben mosogatsz, ne hagyd folyni a vizet!

Van egy autód, aminek mosásával nem szeretnél vizet pazarolni?

Ez esetben nyugodtan fordulhatsz hozzánk is. Mivel tisztában vagyunk a víztakarékosság fontosságával, ezért a CCA – CleanCar Autóápolásnál folyamatosan azon dolgozunk, hogy az autómosó technológiánk napról napra minél több vizet takarítson meg.

Környezetbarát tevékenységünk egyik legfontosabb eleme, hogy míg 2018-ban 33.000 liter, 2019-ben 122.000 liter, 2020-ban 349.000 liter, 2021-ben 1 millió liter és 2022-ben pedig 2+ millió liter értékes ivóvizet takarítottunk meg közösen az országos partnereinkkel és a minket választó kedves Ügyfeleink segítségével.

2023-ben célunk a 2,5 millió (!) liter víz megtakarítása!

Egy átlagos autómosáshoz 120-150 liter vizet szoktak használni. Nálunk a mosáshoz szükséges víz mennyisége maximum 3 deciliter. Ráadásul a minőséget sem áldozzuk fel a víztakarékosság oltárán: olyan effektíven tisztítjuk meg az autódat, mintha csak egy hagyományos autómosóba vitted volna.
Amennyiben felkeltettük az érdeklődésed, keresd fel bármelyik franchise partnerünket, és tegyünk közösen az élhetőbb jövőért!

Küzdjünk együtt az értékes víz pazarlása ellen!


[1] Worldometers: World population – https://www.worldometers.info/world-population/


Iratkozz fel hírlevelünkre és segíts jobbá tenni a világunk!

Bejegyzés megosztása

További bejegyzéseink

Podcast 1.rész
CCA-BLOG

Podcast videó 1. rész – Rólunk

Mit kell tudni rólunk, a CCA-Cleancar Autóápolásról, a szakmáról és a lehetőségről, mint franchise vállalkozó! Csatlakozz Te is franchise hálózatunkhoz, a további részekben újabb információk!