8+1 tipp arra, hogyan spórolhatsz több vizet!

Egy előző cikkünkben már említettünk pár szót arról, hogy hogyan spórolhatsz több vizet. Ám ebben a cikkben sokkal több tippet és tanácsot olvashatsz arról, hogy miként tudod óvni a Föld drága ivóvíz készletét. 

Fürdés közben

Használj szivacsot a fürdéshez: A szivaccsal való fürdés nemcsak a betegeknek és az időseknek lett kitalálva. Hihetetlen mennyiségű vizet spórolhatsz meg azzal, ha zuhanyzás közben fogsz egy átitatott szivacsot, és azzal mosod le magad. Viszont arra figyelj oda, hogy a szivaccsal való mosakodás közben ne folyasd a vizet párhuzamosan, és rendszeresen tisztítsd a szivacsot.

Zuhanyzás helyett fürödj kádban, kevesebb vízzel: nagyon sokszor említik meg vízspórolási tippként, hogy a zuhanyzás előnyösebb víztakarékossági szempontból, mint a kádas fürdés. Azonban, ha valaki hosszú ideig zuhanyzik, nem feltétlenül ez a helyzet. Ebben az esetben egy kevesebb vízben való kádas fürdés sokkal víztakarékosabb megoldás lehet. 

Ha csak zuhanyzótok van otthon, szereljetek be víztakarékos zuhanyfejet: ugyan egy víztakarékos zuhanyzófej drága befektetésnek tűnhet, de mind környezetvédelmi szempontból, mint pénztakarékossági szempontból megéri. Hiszen kevesebb vizet lehet vele fogyasztani, amitől a vízpazarlásunk és a vízre való kiadásaink is kevesebbek lesznek.

Takarítás közben

Használj mosogatógépet: A mosogatógépek csökkentik a vízfelhasználást a mosogatás során, mivel általában nagyobb mennyiségű vizet használunk fel kézi mosogatás közben. Lehetőség szerint válassz olyan mosogatógépet, amely alacsony víz üzemmódban is használható, és csak akkor indítsd el a mosást, ha teli tudod rakni a gépet mosatlannal. 

Ellenőrizd, hogy nincs-e szivárgó csap a házban: Legalább havonta érdemes ellenőrizni azt, hogy van-e szivárgó csap a házban. Ha pedig a hétköznapok során véletlenül észreveszel egy ilyen meghibásodást, akkor minél hamarabb fordulj szakemberhez. 

Ne futtasd folyamatosan a csapot mosogatás vagy egyéb házimunka közben: Tölts meg egy vödröt a szükséges vízmennyiséggel, és csak a benne lévő vizet használd a takarításhoz. Így nem kell minden alkalommal megnyitnod a csapot, ahányszor megnedvesíted a szivacsot, ami szintén csökkenti a vízpazarlást.

Főzés közben

Hámozzuk meg a zöldségeket, mielőtt megmosnánk őket: a hámozás előtti mosás logikusabbnak tűnhet, ugyanakkor sokkal több vizet tudunk elpazarolni a zöldségek tisztítására. Hiszen a szennyeződéseknek a nagy része hámozás során lejön a zöldségről, emiatt nem is érdemes egyből megmosni őket. Ugyanis egy hámozás után sokkal kevesebb szennyeződés marad a zöldségeken, emiatt sokkal kevesebb vízre is lesz szükség a tisztításukhoz. 

Használj kevesebb vizet főzésnél: csak annyi vizet használj a forralásokhoz, amennyire tényleg szükség van hozzá. Ergo, csak addig töltsd fel az edényt, hogy pont ellepje az edényben lévő élelmiszert. Ha pedig tervezel párolt zöldséget is csinálni a fogásokhoz, akkor bónuszként ráhelyezhetsz egy gőzkosarat is az edényre. Így amíg forr a víz, addig zöldséget is párolhatsz egy időben. 

Van egy autód, aminek mosásával nem szeretnél vizet pazarolni?

Ez esetben nyugodtan fordulhatsz hozzánk is. Mivel tisztában vagyunk a víztakarékosság fontosságával, ezért a CCA – CleanCar Autóápolásnál folyamatosan azon dolgozunk, hogy az autómosó technológiánk napról napra minél több vizet takarítson meg. Környezetbarát tevékenységünk egyik legfontosabb eleme, hogy míg 2018-ban 33.000 liter, 2019-ben 122.000 liter, 2020-ban 349.000 liter, 2021-ben 1 millió liter és 2022-ben pedig 2+ millió liter értékes ivóvizet takarítottunk meg közösen az országos partnereinkkel és a minket választó kedves Ügyfeleink segítségével.

2023-ben célunk a 2,5 millió (!) liter víz megtakarítása!

Egy átlagos autómosáshoz 120-150 liter vizet szoktak használni. Nálunk a mosáshoz szükséges víz mennyisége maximum 3 deciliter. Ráadásul a minőséget sem áldozzuk fel a víztakarékosság oltárán: olyan effektíven tisztítjuk meg az autódat, mintha csak egy hagyományos autómosóba vitted volna.
Amennyiben felkeltettük az érdeklődésed, keresd fel bármelyik franchise partnerünket, és tegyünk közösen az élhetőbb jövőért!

Küzdjünk együtt az értékes víz pazarlása ellen!Iratkozz fel hírlevelünkre és segíts jobbá tenni a világunk!


Bejegyzés megosztása

További bejegyzéseink